CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

2007 CotY Awards Residential Addition

The owner of this home was getting married and decided to remodel her home rather than move. She and her husband had spent time looking at new homes but could not find anything that was exactly what they wanted. They wanted to add a new master suite, an additional bedroom with a closet, a pantry, and an office area.

 

One day, the owners heard our ad on the radio and then found out that one of their good friends had recently had a great experience with our company. Finally, they ran into our company at one of the home shows and they were able to spend time talking with our staff. After speaking with several contractors, the owners of this home decided that our company was the most helpful.

 

The owners met with our estimator and felt that he was very upfront and direct with the possibilities for their project. The estimator spent time with the owners and was able to give them ideas that they had not thought of. They were also comforted by the warranty our company offers and by the good references they were able to receive.

 

The project was large and took several months to complete. There were a few problems that arose. Initially, a design issue arose when the building department determined a particular setback due to the property line. The shape of the master suite had to be revised. Both the draftsman and the owners were able to rearrange the design and come up with a solution that worked with the setback and their desires. Also, the foundation was formed incorrectly and too much concrete was poured. Our guys spoke with the owners, advised them of the situation and removed the excess concrete. Another issue occurred after most of the framing was complete; the project lead accepted another position and informed our clients that he would be leaving. Initially, the owners had some fear and discomfort but their fears were eased a bit with the continuity of the existing crew. Later on during the project, the heating and air sub-contractors mistakenly left the gas pilot light turned off. The new project lead arrived late in the evening and showed the owners how to light the pilot light. Through it all, our company and the owners were able to communicate and quickly resolve any issues.

As seen in these pictures, this project was a huge success!

A 3-coat stucco system and Milgard windows were added to the exterior to match with the existing home.

After: A 3-coat stucco system and Milgard windows were added to the exterior to match with the existing home.

The backyard of this home was large enough to extend into and still maintain a nice size yard.

Before: The backyard of this home was large enough to extend into and still maintain a nice size yard.

The property line dictated the shape of the addition, which resulted in a uniquely framed roof. When the roof line was designed, the owners were provided a very thorough explanation regarding the uniqueness of the roof.

After: The property line dictated the shape of the addition, which resulted in a uniquely framed roof. When the roof line was designed, the owners were provided a very thorough explanation regarding the uniqueness of the roof.

A spacious master suite was added.

After: A spacious master suite was added.

After most of the framing was complete, the project lead accepted another position and informed our clients that he would be leaving. Initially, they had some fear and discomfort but their fears were eased a bit with the continuity of the existing crew.  Later on during the project, the heating and air sub-contractors mistakenly left the gas pilot light turned off. The new project lead arrived late in the evening and showed the owners how to light the pilot light.

After

The kitchen dining nook was extended to give the owners more room to dine together.

After: The kitchen dining nook was extended to give the owners more room to dine together.

 

VVhen the initial foundation was poured, it was erroneously over-poured resulting in a few extra feet of cement slab. The project lead sat down with the owners to inform them of the error and let them know that we would take the necessary steps to correct the mistake. The next day our concrete demolition crew came and removed the excess concrete.

During: When the initial foundation was poured, it was erroneously over-poured, resulting in a few extra feet of cement slab. The project lead sat down with the owners to inform them of the error and let them know that we would take the necessary steps to correct the mistake. The next day our concrete demolition crew came and removed the excess concrete.