CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

2005 CotY Awards – Residential Addition Lincoln

The homeowner was tired of fighting for a parking space on the street and therefore decided to have a new garage added onto his existing bungalow home. There was about 1500 sq.
feet to take advantage of since the basement had never been built into living space. Once he evaluated the cost for a new garage, he decided to add an apartment in the basement as the only way to justify the cost.

 

Included in the final design was a new garage, laundry area for the upstairs unit, a staircase from the garage leading to the upstairs and the addition of a beautiful and spacious 850 sq. foot, one bedroom, one bathroom apartment. A lot of pride went into the selection of all of the fixtures and finish materials, giving the new space the quality needed to balance with the high level of craftsmanship in the existing home.

 

Being that the house was originally built in 1910, the project gained a lot of attention from its neighbors, historic advocacy groups and even the local newspaper, who all feared the beautiful historic home would be ruined by the remodel. After seeing the project completed, the homeowner believed that it was proof that “even a historic home can be tastefully updated for modern use without degrading its historic value”. Much time was invested into this project, but in the end after all was said and done, this project, which was destined to fail, was a great success!

2005 CotY Awards - Residential Addition

2005 CotY Awards – Residential Addition

This 1910 historical craftsman bungalow was purchased by the owner in exceptional condition, having only two previous owners. The house had nearly 1500 square feet of unused space and was in need of some updating.

Before: This 1910 historical craftsman bungalow was purchased by the owner in exceptional condition, having only two previous owners. The house had nearly 1500 square feet of unused space and was in need of some updating.

After evaluating the cost for the garage, the owner decided to add a rental space below as the only way to justify the expense.

Before: After evaluating the cost for the garage, the owner decided to add a rental space below as the only way to justify the expense.

With the new garage, the home owner no longer needs to worry about parking on the street.

After: With the new garage, the homeowner no longer needs to worry about parking on the street.

A lot of pride went into the selection of all of the finish materials.

After: A lot of pride went into the selection of all of the finish materials.

The stainless appliances put the finishing touch on an already incredible unit, making it one of the nicest you’ll find anywhere in the city.

After: The stainless steel appliances put the finishing touch on an already incredible unit, making it one of the nicest you’ll find anywhere in the city.

Before

Before

After

After

BEFORE

Before

AFTER

After