CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

2008 Coty Awards – Residential Exterior – Under $100k

The owners of this 1980’s home loved their neighborhood but did not like the exterior design and decided it was time to update the look of the house by giving it a real “face-lift”. As with many homeowners, they could not figure out how or what would give the front of the house the look they wanted. Through an integrated design process involving conversations and computer generated drawings, they chose a design which included a restructure of the roof-line, a porch extension, new cultured stone, and the addition of three new gables; one over the single car garage, one above the new master bedroom window area, and one above the new porch extension.

 

Prior to starting this project we knew that there would be a few challenges to resolve. With the knowledge of these pending challenges, we were able to start the project with solutions in place which allowed the project to run smoothly. The first challenge was that the original roof was not installed in a way which met current code requirements. Specifically, the standard felt underlayment had not been installed. We were also aware that the existing roof tile was no longer in production. In order to match the roof tile in the front of the house, we removed tile from the back of the home, which was out of sight, and re-installed it on the visible front side. The area on the back of the house was filled in with closely matching tiles.

 

The front remodel gave the home the up-to-date appearance the owners were looking for. The old siding was removed and replaced with a more modern stucco finish, three new gables, new windows, a porch extension, new attractive entry doors, and new cultured stone columns all worked together to create a new modern look for the existing home, and giving the curb-side appeal the owners were looking for.

 

Before

Before

After

After

The original windows that matched the outline of one side of the home were removed to install new Milgard windows. The new window layout created a more balanced look to the home.

After: The original windows that matched the outline of one side of the home were removed to install new Milgard windows. The new window layout created a more balanced look to the home.

The large Japanese maple was moved forward on the property instead of being removed. This is the before picture.

After: The large Japanese maple was moved forward on the property instead of being removed.

The new porch area included new double French doors, exterior lighting, four curved steps, and cultured stone columns.

After: The new porch area included new double French doors, exterior lighting, four curved steps, and cultured stone columns.