CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

2007 Chrysalis Award Kitchen Remodel

This 1906 home was remodeled in 1940, leaving the kitchen very long, narrow and dark. There was little light and little counter space. Prior to the remodel, the kitchen was an area the owners wanted to avoid rather than try to enjoy. They wanted to upgrade the kitchen to become a functional and enjoyable area of the home.

 

The existing floor plan included an exterior porch that was attached to the kitchen. The owners enjoyed their porch area but decided to remove it in order to create additional space for the new kitchen.

Before

The existing floor plan included an exterior porch that was attached to the kitchen. The owners enjoyed their porch area but decided to remove it in order to create additional space for the new kitchen.

Before

The cabinet layout was designed to provide the chef with a separate cooking area and easy access to all storage areas, while remaining out of the walk-way that linked the kitchen to other rooms in the home. With this remodel, we were able to accomplish all of the goals set by the owners and provided them with the kitchen of their dreams.

After: The cabinet layout was designed to provide the chef with a separate cooking area and easy access to all storage areas, while remaining out of the walk-way that linked the kitchen to other rooms in the home. With this remodel, we were able to accomplish all of the goals set by the owners and provided them with the kitchen of their dreams.


To allow in the natural light that the owners desired, we raised the windows on the back porch, which had previously been too low. As we tried to raise the windows, we discovered that no beam existed in the exterior wall, so we installed a new header in the existing porch wall. In the end, the entire porch wall and porch floor joist system was reframed.

After: To allow in the natural light that the owners desired, we raised the windows on the back porch, which had previously been too low. As we tried to raise the windows, we discovered that no beam existed in the exterior wall, so we installed a new header in the existing porch wall. In the end, the entire porch wall and porch floor joist system were re-framed.


Once completed, the kitchen included all the Features the owners had envisioned: Additional counter space, new windows for natural lighting, a pantry for dry goods storage, and a seating area for family and guests. The dream of a beautiful kitchen with tile floors, stone countertops, glass door cabinets and matching stainless steel appliances had come true.

After: The kitchen included all the Features the owners had envisioned; additional counter space, new windows for natural lighting, a pantry for dry goods storage, and a seating area for family and guests. The dream of a beautiful kitchen with tile floors, stone countertops, glass door cabinets and matching stainless steel appliances had come true.