CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

2008 CotY Awards Residential Historical Renovation/Restoration

The owners of this 100+ year old home contacted our company to discuss a kitchen remodel they had wanted to complete for more than 25 years!!! When they bought the home, they were raising 5 children and needed a big house. It was difficult to find the “perfect house” at an affordable price, so they chose this home. It suited most of their needs and had plenty of room but the kitchen was very small. They bought the home with the plan to remodel the kitchen “someday”.

 

They survived the tiny kitchen for 25 years, during that time an electrical storm blew out the oven in 1995. They never did replace the oven because they were still planning on remodeling. The goals of the family were to update the kitchen, add space, and increase the amount of natural light coming into the area. It was also important that the space be conducive to entertaining, and simplify the flow of foot traffic through the kitchen area.

 

The most significant challenges met with the kitchen remodel were the desire to keep the original wood-frame windows in the original locations, and to maintain the integrity and charm of the old home. In addition to the kitchen, the owners of the home wanted to remove the original wooden porch and roof cover and replace it with a “witch-hat” design they had seen in a magazine in keeping with the integrity of the old style home. The original porch was small and provided little room for seating. In fact. it functioned mostly as a walkway rather than an outdoor seating and entertaining area. Additionally, dry rot and years of use had destroyed much of the “gingerbread” on the porch, creating the need to hand lathe new posts.

 

The new stainless steel appliances added to the beauty of the new space. The owners were so happy to have a “working” oven after 13 years of cooking in the microwave and on a countertop convection oven.

After: The new stainless steel appliances added to the beauty of the new space. The owners were so happy to have a working oven after 13 years of cooking in the microwave and on a countertop convection oven.

The existing galley-style kitchen measured only 117 sq. ft., with “out-dated” cabinets. appliances,and old linoleum flooring “worn out” from years of use.

Before: The existing galley-style kitchen measured only 117 sq. ft., with out-dated cabinets, appliances, and old linoleum flooring worn out from years of use.

The kitchen they had waited 25 years for!

After: The kitchen they had waited 25 years for!

The exterior portion of this project involved removing an existing wooden porch and roof cover from the 100 year old home. The original porch was damaged from dry rot, and the original porch was covered with a hip-sloped roof. The owners had seen a “witch hat" porch roof in a magazine and knew that was exactly what they wanted.

Before: The exterior portion of this project involved removing an existing wooden porch and roof cover from the 100 year old home. The original porch was damaged from dry rot, and the original porch was covered with a hip-sloped roof.
The owners had seen a “witch hat” porch roof in a magazine and knew that was exactly what they wanted.

The original porch functioned primarily as a walkway. With limited seating capability, the porch was not the able to be an entertainment space conducive to entertaining.

Before: The original porch functioned primarily as a walkway. With limited seating capability, the porch was not the able to be used as an entertainment space.

The new porch met the clients desire to have an outdoor sitting area which invited guests and was conducive to entertaining. The new deck material chosen was Trex Decking to avoid dry rot and maintenance issues in the future.

After: The new porch met the clients’ desire to have an outdoor seating area which invited guests and was conducive to entertaining. The new deck material chosen was Trex Decking to avoid dry rot and maintenance issues in the future.

The “witch hat" design the Owners saw in the magazine was exactly what they wanted, in-keeping with the time period of the home.

During: The “witch hat” design the owners saw in the magazine was exactly what they wanted in keeping with the time period of the home.

“We always praise your company to the skies and recommend them to anyone who will listen.”

After: “We always praise your company to the skies and recommend them to anyone who will listen.”

Before

Before

After

After

By removing the wall separating the sunroom from the kitchen area, we were able to capture an additional 130 sq. ft. of space for the new kitchen area. At the same time, we were able to save the old wood frame windows in their original locations, maintaining the charm of the home.

After: By removing the wall separating the sun-room from the kitchen area, we were able to capture an additional 130 sq. ft. of space for the new kitchen area. At the same time, we were able to save the old wood frame windows in their original locations, maintaining the charm of the home.

By removing the wall separating the sunroom from the kitchen area, we were able to capture an additional 130 sq. ft. of space for the new kitchen area. At the same time, we were able to save the old wood frame windows in their original locations, maintaining the charm of the home.

After