CALL US TODAY (916) 646-6391 LIC. # 768320

Whole House Renovation – Master Design

The owners of this home had been working with a designer for over a year when we were first
introduced to them. When all the changes were completed in the design, the cost came out to
three times higher than what the designer initially told the owners it would be. At this point, the owners contacted us. With our estimator and draftsman, we were able to revise the project to fit within their budget and to include all of the goals they hoped to achieve in their project.

 

The owners had lived in this house for over sixteen years without any maintenance. The bathroom was old, the kitchen was too closed-in for their needs, they needed a larger formal dining area, and they wanted an outdoor covered eating area. The owners also wanted to create a bathroom with an open shower that would allow space for two.

 

The vanities were old and needed updating and the floor was covered with an old carpet that made the bedroom and bathroom feel too connected to each other. The owners wanted to create a greater separation between the bedroom and bathroom. The original kitchen was closed in and covered with an outdated tile. The owners wanted to update the kitchen and create a more spacious cooking area.

 

Opening the home and connecting the family room to the kitchen and the kitchen to the outside was one of the most desired goals for this project. Lastly, to give the home a fresh new feel, the entire home was painted and the floors were redone. In the areas where there was existing hardwood flooring, the floor was sanded and refinished. In the other bedrooms, new carpet was installed. The bathrooms were all updated with floor tile.

 

Before

Before

After

After

The living room and kitchen were connected to each other but everything felt sandwiched together. The cabinets blocked the view from the kitchen to the living room. The drop ceiling and peninsula countertop made the kitchen seem small and cluttered. The owners wanted to open up the space and create an area that flowed better together.

Before: The living room and kitchen were connected to each other but everything felt sandwiched together, the cabinets blocked the view from the kitchen to the living room, and the drop ceiling and peninsula countertop made the kitchen seem small and cluttered. The owners wanted to open up the space and create an area that flowed better together.

The kitchen consisted of old appliances. old fixtures, darker cabinets and a tile that was severely outdated. There was the illusion of counter space but in reality, the owners constantly felt there was not enough space to work in the kitchen together. They really liked to cook and couldn't cook in the limited space of the existing kitchen.

Before: The kitchen consisted of old appliances, old fixtures, dark cabinets, and a tile that was severely outdated. There was the illusion of counter space but in reality the owners constantly felt there was not enough space to work in the kitchen together.

The existing shower also had many archaic features that the owners wanted to update. They wanted to create a walk-in, double shower, replace the tile and update the fixtures, creating a whole new ambience for their new shower area.

Before: The existing shower also had many archaic features that the owners wanted to update. They wanted to create a walk-in, double shower, replace the tile, and update the fixtures, creating a whole new ambiance for their bathroom.

The rotting siding was removed and replaced with a 3-coat stucco covering, including stucco trim at the windows.

Before: The rotting siding was removed and replaced with a 3-coat stucco covering, including stucco trim at the windows.

We removed all of the existing decking and installed a new 12’x 36’ deck, a new 20' x 12' deck and a new 12’ x 8' triangular deck. The decking material installed was synthetic Trex decking. At the triangular deck. we cut out a space for the spa. This allowed for the owners to walk into the spa without having to climb up. The 12’ x 36’ deck included a 12’ x 18’ attached shade structure. The shade structure was completed with can lighting and new shake roofing. Now the owners are able to eat and entertain in their backyard.

After: We removed all of the existing decking and installed a new 12’x36’ deck, a new 20’x12′ deck and a new 12’x8′ triangular deck. The decking material installed was synthetic Trex Decking. At the triangular deck we cut out a space for the spa. This allowed for the owners to walk into the spa without having to climb up.
The 12’x36’ deck included a 12’x18’ attached shade structure. The shade structure was completed with can lighting and a new shake roofing. Now the owners are able to eat and entertain in their backyard.

New windows were installed in the family room and throughout the home to allow for more light to enter in.

After: New windows were installed in the family room and throughout the home to allow for more light to enter in.

New doors were installed throughout the home, including these double closet doors that blend with the hardwood. All of the existing hardwood floors were sanded and refinished with a lighter stain. The baseboards were sanded and stained to match the flooring The owners decided to install new light fixtures throughout the home. Can lighting was used in many of the rooms and hallway. Additional light fixtures were installed in order for the owners to achieve the style they were looking for.

After: New doors were installed throughout the home, including these double closet doors that blend with the hardwood. All of the existing hardwood floors were sanded and refinished with a lighter stain. The baseboards were sanded and stained to match the flooring. The owners decided to install new light fixtures throughout the home. Can lighting was used in many of the rooms and hallway. Additional light fixtures were installed in order for the owners to achieve the style they were looking for.

While there was a lot of new countertop space. the owners wanted an Island created in order to give that final extra amount of work space.  Can lights were installed in the ceiling. New lights were installed in the dining nook. The owners decided to have Granite countertops  installed with a full tile backsplash. The cabinets were rift red oak cabinets that had high performance tempered glass installed at the top portion of the upper cabinets. The interior of the cabinets were lined with white melamine.

After: While there was a lot of new countertop space, the owners wanted an Island created in order to give that extra amount of work space. Can lights were installed in the ceiling. New lights were installed in the dining nook. The owners decided to have Granite countertops installed with a full tile backsplash. The cabinets were rift red oak cabinets that had high performance tempered glass installed at the top portion of the upper cabinets. The interior of the cabinets were lined with white melamine.

The cabinet doors are a Shaker door style with Euro hinges. 3 1/4" shaker crown molding was installed at the tops of the cabinets to give the completed look. A full tile backsplash was installed.The owners chose tile that could tie-in and match the hardware and fixtures. New puck lights were installed at the upper cabinets that had the glass top portion. All of the upper cabinets had under cabinet lighting installed.

After: The cabinet doors are a Shaker door style with Euro hinges. 3 1/4″ Shaker crown molding was installed at the tops of the cabinets to give the completed look. A full tile backsplash was installed. The owners chose tile that could tie-in and match the hardware and fixtures. New puck lights were installed at the upper cabinets that had the glass top portion. All of the upper cabinets had under cabinet lighting installed.

The existing bathroom was full of features that the owners wanted to completely abandon. They hoped to create an open bathroom that had a dual-shower. a double-sink area and a tiled floor. The existing bathroom was demolished and all the features that the owner wanted were included in the new design. This new design included removing the brown carpet and installing a Opus Range Travertine Noce throughout the area. Before the flooring was laid, a new floor heater was installed under the tile.

After: The existing bathroom was full of features that the owners wanted to completely abandon. They hoped to create an open bathroom that had a dual-shower. a double-sink area and a tiled floor. The existing bathroom was demolished and all the features that the owner wanted were included in the new design. This new design included removing the brown carpet and installing a Opus Range Travertine Noce throughout the area. Before the flooring was laid, a new floor heater was installed under the tile.

The cabinetry in the bathroom is made of Master Walnut Curly Maple. The drawers include a white melamine interior. The sink areas are separated by a central cabinet area. Built in medicine cabinets were installed on the wall in order to create space for the owners to store their personal items.

After: The cabinetry in the bathroom is made of Master Walnut Curly Maple. The drawers include a white melamine interior. The sink areas are separated by a central cabinet area. Built in medicine cabinets were installed on the wall in order to create space for the owners to store their personal items.